Αρχείο Κώστα Βάρναλη το εργαστήρι του ποιητή και η ιστορία

Zusätzlicher Titel: Archeio Kōsta Varnalē to ergastēri tou poiētē kai ē istoria
1. Verfasser: Μιχαηλίδου, Θεανώ Ν.
Körperschaft: Gennadius Library
Weitere Verfasser: Βάρναλης, Κώστας 1884-1974
Μοάτσου, Δώρα
Κοτζιούλας, Γιώργος 1909-1956
Ort/Verlag/Jahr: Αθήνα : Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών, 2010.
Umfang/Format: 166, [1] p. : ill., ports. ; 24 cm.
Beschreibung: Αφιέρωμα: The New Griffon, II, περιοδική έκδοση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Στον πλούτο των αρχειακών συλλογών της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, ήρθε να προστεθεί το προσωπικό αρχείο του Κώστα Βάρναλη το 2001. Ευχαριστούμε και από εδώ την κόρη του ποιητή, Ευγενία Βάρναλη, για την απόφασή της να εμπιστευθεί το αρχείο του πατέρα της στο Τμήμα Αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η επιμελήτρια του αρχείου Θεανώ Μιχαηλίδου, διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου του Birmingham, η οποία είχε συμμετάσχει στην ομάδα των τριών φιλολόγων που επεξεργάστηκαν τον μεγάλο όγκο του αρχείου Γιώργου Σεφέρη, γνώριζε από πρώτο χέρι ότι η πρόσκτηση των προσωπικών αρχείων των εκπροσώπων της "Γενιάς του '30" αποτελούσε σημαντικό πυρήνα στη συλλεκτική πολιτική των Αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Την ίδια ακριβώς χρονιά με τη δωρεά Βάρναλη, ο μουσικολόγος Δημήτρης Τερζάκης δώρισε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το προσωπικό αρχείο του πατέρα του Άγγελου Τερζάκη. Μάλιστα τα συμφωνητικά των δύο δωρεών υπογράφτηκαν με διαφορά λίγων ημερών. Είχε προηγηθεί η δωρεά της οικογενείας Μυριβήλη το 1999. Το δρόμο όμως είχε ανοίξει, πριν από χρόνια, ο πεφωτισμένος διευθυντής της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Frank Walton,
οποίος στη διάρκεια της θητείας του (1961-1976) "έφερε" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη τα αρχεία των ποιητών Γιώργου Σεφέρη (1973), Οδυσσέα Ελύτη (1975) και Δημήτρη Καπετανάκη (1977). Χωρίς να ανήκει ιδεολογικά στη "Γενιά του '30", ο Κώστας Βάρναλης κινήθηκε παράλληλα με τους κύριους εκπροσώπους της αλλά και με αυτούς της προηγούμενης γενιάς, αυτής του Παλαμά, δημιουργώντας το δικό του στίγμα στα ελληνικά γράμματα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τον παρόντα κατάλογο τον οφείλουμε απόκλειστικά και μόνο στην αφοσιωμένη και έμπειρη δουλειά της Θεανώς Μιχαηλίδου, η οποία αφιέρωσε χρόνο και κόπο στην ολοκλήρωσή του. Παράλληλα φρόντιζε για την προβολή του αρχείου και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης σε κάθε έκδοση ή εκδήλωση που αφορούσε τον Κώστα Βάρναλη. Αγαπητή Θεανώ σου είμαστε ευγνώμονες. - Προλογικό σημείωμα, σελ. 6.
Bibliographie: Includes index.
ISBN: 9789608696099